Germania și Marea Britanie, avertizate să nu lucreze cu Huawei pentru 5G

de: Florin Cașotă
29 11. 2018

Marea Britanie și Germania au fost avertizate de Statele Unite ale Americii să nu lase Huawei să instaleze echipamente 5G pe teritoriul lor pentru că ar putea reprezenta un pericol pentru securitatea națională.

SUA a trimis un mesaj clar către aliații săi și le-a spus să nu apeleze la compania chineză Huawei pentru că trebuie să-și apere securitatea rețelelor telecom și a rețelelor de logistică. Acestă avertizare din partea americanilor vine pe fondul pregătirii pentru licitarea de spectrum 5G de anul viitor, în ambele țări.

Huawei este cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicații din lume și este văzut ca o companie fruntașă pentru construirea primelor rețele 5G în cele două țări, unde a efectuate teste extinse de implementare a 5G-ului.

Recent, autoritățile din Noua Zeelandă au împiedicat compania chineză să implementeze echipamente 5G pe teritoriul țării, devenind astfel a treia țară de pe glob, după SUA și Australia, care interzic accesul chinezilor de la Huawei.

În Germania se pare că oficialii sunt din ce în ce mai prudenți în legătură cu implicarea Huawei în construirea rețelei 5G a țării. Deși este prea devreme pentru ca autoritățile germane să interzică Huawei, în anumite ministere se intensifică îngrijorările. „Influența americană asupra acestui aspect s-a intensificiat recent”, a declarat un oficial german care a vrut să rămână sub protecția anonimatului.

Cui Haifeng, vicepreședdintele Huawei pentru Europa de Vest, a declarat că firma face tot ce este posibil pentru a atenua îngrijorările legate de securitate. Întrebat dacă Germania ar putea emite o interdiciție pentru Huawei el a spus că „Până acum, nu am auzit de astfel de lucruri”.

„Încetinesc Huawei pentru a permite și celorlalți jucători să ajungă din urmă”, a declarat un fost spion pentru Financial Times.

Autoritățile britanice au refuzat sugestia că și consolidează poziția ca răspuns la presiunile tot mai mari ale SUA și insistă că preocupările nu se bazează pe faptul că Huawei este o companie chineză, ci pe modul în care compania produce software și echipamentele pentru rețelele critice de telecomunicații.

Cea mai mare îngrijorare a SUA asupra echipamentului Huawei este faptul că firma este legată de guvernul chinez și i-ar putea permite astfel să spioneze. Huawei a negat aceste acuzații.